breadcrumbs
  1. Home
  2. Sajtóközleményei
  3. 2013 Q1

A Continental a várt nehéz indulás után megerősíti éves prognózisát

May 3, 2013

  • Az első negyedév a várakozásoknak megfelelően nehezen indult
  • A személygépkocsi gyártás stabilizálódását várják világszerte
  • A háromhavi konszern forgalom meghaladja a 8 milliárd eurót
  • A korrigált operatív eredmény közel 800 millió euró / margin 10,0 százalék
  • A beruházások főként a fejlődő piacokon 430 millióra növekedtek

Hannover, 2013. május 3. A Continental nemzetközi gépjárműipari beszállító ez európai piac gyengülése ellenére helytállt 2013 első negyedévében, és megerősíti a 2013-as évre vonatkozó prognózisát. „Az év első három hónapja – a várakozásoknak megfelelően – nehezen telt. Az üzlet azonban máris beindult, és bízunk a személygépjármű-gyártás további stabilizálódásában világszerte. Ezen kívül a gumiabroncs-cserélő piacok élénkülésére számítunk Európában a szokatlanul hosszú ideig tartó hideg időjárás után“ - mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke pénteken Hannoverben a negyedéves mutatók közzétételekor. „A folyó évre vonatkozólag ezért változatlanul közel 5 százalékos forgalomnövekedésből indulunk ki: 34 milliárd eurós forgalomra, valamint 10 százalék feletti  korrigált EBIT marginra számítunk, főként azért, mivel ezt a szintet a nehéz gazdasági környezet ellenére már az első negyedévben elértük.“

Hivatalos sajtófotó letöltéshez

Az első három hónapban a Continental konszern forgalma a tavalyi azonos, a Continental történetében legmagasabb forgalmú negyedévéhez képest 3,4 százalékkal, 8,0 milliárd euróra csökkent. Mivel 2012 szökőév volt, és 2013-ban a Húsvéti ünnepnapok korán érkeztek, így az első negyedév három munkanappal rövidebb volt a tavalyinál, ami számos országban negatív hatással volt a személygépkocsi-gyártásra és a gumiabroncs-forgalomra. Ehhez jött a szokatlanul hosszan kitartó hideg időszak Észak-Európa nagy részén, így a gépjárművezetők a szokásosnál később váltottak nyári gumira.

Az operatív eredmény (EBIT) kis mértékben, 40 millió euróval, azaz 5,1 százalékkal 747 millió euróra csökkent az előző évi értékhez képest, többek között a folyamatosan magas kutatási és fejlesztési ráfordításoknak köszönhetően, mely az Automotive Group esetében a forgalom 8,7 százalékára emelkedett. A 9,3 százalékos EBIT margin nagyjából azonos maradt az előző évi 9,5 százalékos értékhez képest.

A korrigált operatív konszern eredmény (korrigált EBIT) közel 93 millió euróval, azaz 10,4 százalékkal 796 millió euróra csökkent az előző év első három hónapjához képest. A 10 százalékos korrigált EBIT margin a kétszámjegyű tartományban maradt az előző év nagyon erős azonos időszakának 10,7 százalékos értéke után. Az előző és az idei éves értékeknél alkalmazták először a IAS 19 számviteli standardot (átdolgozva 2011-ben)*.

A részvényeseknek beszámítandó konszerneredmény az első három hónapban 8,6 százalékkal 441 millió euróra esett vissza. A részvényenkénti eredmény 2,21 euró volt az első negyedévben a tavalyi 2,41 euró után.

Az első három hónap után a Continental több mint 1,2 milliárd euróval 5,6 milliárd euróra csökkentette nettó adósságállományát az előző éves azonos időszakhoz* képest. „Az év végéhez képest szezonálisan jelentkező enyhe növekedésről adhatunk számot, ami 293 millió eurós bővülést jelent“ - magyarázta Wolfgang Schäfer, a Continental pénzügyi igazgatója. A kötelezettség-állomány, azaz a gearing ratio 2013 első három hónapja után 64,2 százalékos volt.

Wolfgang Schäfer rámutatott, hogy az előrejelzéseknek megfelelően a kamateredmény mínusz 123 millió euróra romlott: „2012 első negyedévében korrigálnunk kellett származtatott ügyleteink valós értékét, azaz főként a hitelfelvételeink mindenkori visszavásárlási opciójának mérleg szerinti értékét, aminek pozitív hatása volt. Az idei év első három hónapjában ez azonban már nem éreztette hatását, és ez negatív befolyással volt az előző éves időszakhoz képest, amit nem teljesen tudtunk kompenzálni a tovább csökkentett kamatráfordításokkal. A kamatráfordítások az előző év azonos időszakához képest jelentősen mérsékelt nettó kötelezettség-állománynak köszönhetően 33 millió euróval, azaz több mint ötödével, 112 millió euróra csökkentek.

Tovább dolgozunk kamatráfordításaink mérséklésén, és készülünk a folyó üzleti évben egy vagy több fennálló euró hiteltartozásunk megváltására.“

A nemzetközi autóipari beszállító, gumiabroncsgyártó és ipari partner az idei év első három hónapjában 431 millió eurót fektetett be. Ez több mint 40 millió eurós növekedésnek felel meg az előző évhez képest, és 5,4 százalékos beruházási hányadot tesz ki az előző évi 4,7 százalék után. A beruházások 60 százaléka jutott a Rubber Groupra, különösen észak- és dél-amerikai, valamint ázsiai kapacitásbővítésre.

A Continental konszern közel 173.000 alkalmazottat foglalkoztatott az első negyedév végén, azaz a 2012-es év végéhez képest több mint 3.200 új munkahelyet teremtettünk.

Az Automotive Group három hónap után 4,9 milliárd eurós forgalmat ért el, 7,2 százalékos korrigált margin mellett, az előző évi azonos időszak 8,1 százaléka után. „Az európai személygépjármű-gyártás visszaesésének és az új termékek változatlanul magas kutatási és fejlesztési ráfordításainak tükrében ez stabil eredménynek tekinthető“ - mondta Dr. Elmar Degenhart.

A Rubber Group az első negyedévben 3,1 milliárd eurós forgalmat ért el. A korrigált margin 15,4 százalékra javult, az előző évi 15,2 százalék után. „A Rubber Groupban az ár-mix stabil alakulása segített nekünk az értékesítési oldalon, így tartani tudtuk az előző éves jó margin-szintet, és ezzel az eredményoldalon kompenzálhattuk a visszaeső forgalmat. Arra számítunk, hogy a volumen a második félévben is pozitívan alakul. A téli és nyári abroncsok cseréjének a szokatlanul hosszú tél miatt eltolódott forgalma is várhatóan pozitívan jelentkezik majd a második negyedévben “ - fejtette ki Dr. Elmar Degenhart.

*Háttérinformációk az IAS 19 számviteli standard első alkalmazására vonatkozóan (átdolgozva 2011-ben):

2013. január 1-jével kellett először alkalmazni az IAS 19 - Munkavállalói juttatások - számviteli standard módosításait (átdolgozva 2011-ben). A vállalat az előírásnak megfelelően az összehasonlító időszakok minden értékét korrigálta.

Így a nyugdíjkötelezettségek felkamatolásából eredő ráfordításokat, valamint a nyugdíjalapokból eredő jövedelmet már nem a személyzeti ráfordításokhoz rendelik a megfelelő területeken, hanem külön kimutatják a kamateredményben. Ez ugyanígy vonatkozik a munkavállalók felé hosszú távon esedékes más munkavállalói juttatások kamathatásaira is.Az új szabályozás lényege a biztosításmatematikai nyereségek és veszteségek "folyosó elvnek" megfelelő megjelenítésének megszüntetése. Megszűnik továbbá a múltbeli szolgálati költség elosztása a nyugdíjjogosultság megszerzéséig tartó időre. A meghatározott juttatási programok ráfordításainak kimutatása, valamint a nettó kamatráfordítás ill. kamatjövedelem értékelése szintén módosult.

Dr. Felix Gress

vállalati kommunikációs vezető

Continental AG

Vahrenwalder Straße 9

30165 Hannover,

Telefon: 0511 938-1485

Fax: 0511 938-1055

E-mail: prkonzern@conti.de


Hannes Boekhoff

public relations vezető

Continental AG

Vahrenwalder Straße 9

30165 Hannover,

Telefon: 0511 938-1278

Fax: 0511 938-1016

E-mail: corporate-media-relations@conti.de


A sajtóközlemény letöltése