breadcrumbs
  1. Home
  2. Biztonsági
  3. Future Mobility

Hogyan csökkenthetjük a gördülési ellenállást anélkül, hogy az a tapadás rovására menjen?

15 százalék                                               
ContiPremiumContact 5 termékünk fékútja akár 15 százalékkal rövidebb az előd modelljéhez képest. Egyesíti magában az alacsony gördülési ellenállást, a magas futásteljesítményt és a precíz kormányozhatóságot kényelmes menettulajdonságokkal.   

Fékút, kanyarodási sebesség, gyorsulás, erőeloszlás, megengedett összsúly. Nagy szerepe van egy képeslapnyi felületnek a menettulajdonságok tekintetében. A gumiabroncs úttal érintkező felülete az egyetlen kapcsolat az úttal, és a jármű összes erejét ez viszi át. Ez az egyik legfontosabb alkatrésszé teszi az abroncsokat.

A legnagyobb kihívás, hogy rövid fékutakkal és nagymértékű tapadással maximális biztonságot nyújtsunk, ugyanakkor a minimalizált gördülési ellenállással csökkentsünk az üzemanyagfogyasztást. Ezen dolgoznak abroncs divíziónk szakemberei minden nap.

Hogyan segíthet a gumi az üzemanyag megtakarításban?

2002 óta nyolc százalékkal csökkentettük különböző tehergépjármű és pótkocsi abroncs-családjaink gördülési ellenállását. Ezáltal a dízel fogyasztás 150.000 kilométeres éves futásteljesítmény mellett 1.600 literrel csökken.

Személygépjármű abroncsok esetében a gördülési ellenállást harmadával sikerült csökkentenünk. Ugyanakkor a gumiabroncsok biztonság szempontjából lényeges tulajdonságait javítottuk.

Az abroncsfejlesztés fizikai konfliktusát új technológiákkal lépésről lépésre lényegesen magasabb színvonalon oldjuk fel.

Hogyan zárul a kör az abroncsgyártásban?

A ContiLifeCycle üzem 2013 végén kezd működni Hannoverben. A tehergépjármű abroncsok körkörös felújításának és a gumi újrahasznosításnak az integrálása által zárjuk az abroncsok életciklusának körét, ami világszerte újdonságnak számít. Az új eljárás segítségével közel megduplázható az újrafelhasznált alapanyag aránya az új gumiabroncsokban.

Hogyan tesztelhetjük az új gumikat még pontosabban és az időjárástól függetlenül?

Annak érdekében, hogy minden járműhöz optimális abroncstulajdonságokat biztosíthassunk, tökéletes tesztfeltételekre van szükség. 2013-ban üzembe helyeztük a világszerte első teljesen automatizált, időjárástól független abroncstesztelő berendezésünket. Contidrom tesztterületünkön egy 300 méter hosszú csarnok ad otthont a hidraulikusan cserélhető, különböző bevonattal ellátott futófelületeknek. Különbözőképpen szimulálható időjárási feltételek mellett a vezető nélküli tesztjárművek csupán 100 méteres szakaszon akár 120 km/h-ra is felgyorsíthatók. Ezután a fékezési manővert fékező robot végzi, mindig ugyanolyan erősen, pontosan és ABS szabályozással. Az akár 100.000 fékezés évente számtalan rendkívül precíz adattal szolgál számunkra.

Mennyire legyen egyedi egy abroncs?

Mióta tehergépjármű abroncsokat gyártunk, azaz közel 90 éve, a haszongépjármű abroncsok területén a vállalkozóként gondolkodó ügyfél áll a középpontban. Az ő részére találjuk fel mindig újra az abroncsot. A szállítmányozó számára ez alacsonyabb üzemanyag-felhasználást jelent az autópályákon, a távolsági buszok utasai számára nagyobb kényelmet és biztonságot, a kikötő üzemeltetők számára nagyobb stabilitást a magas emelőjárművek esetében, az építési vállalkozók számára pedig robusztus, az egyenetlen talajra fittyet hányó abroncsokat. Ügyfeleink folyamatos kihívást jelentő feltételek mellett dolgoznak. Mi gondoskodunk a megfelelő abroncsokról. Optimális gazdaságosság mellett

6 Üzletágak
Eredeti személygépjármű abroncsok
Személygépjármű abroncs csere termékek EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika)
Személygépjármű abroncs csere termékek „The Americas“ (Észak-, Közép- és Dél-Amerika)
Személygépjármű abroncs csere termékek APAC (Ázsia és Csendes-óceáni térség)
Haszongépjármű abroncsok
Kétkerekű járművek abroncsai