breadcrumbs
  1. Home
  2. Proiecte

Cassiopeia a câștigat concursul Zero Robotics

Cinci elevi ai Liceului Grigore Moisil din Timișoara au format echipa Cassiopeia cu care s-au înscris în competiția Zero Robotics. Au muncit patru luni ca să obțină biletele pentru finala concursului, finală care a avut loc la începutul acestui an, în Amsterdam. Întrecerea a fost organizată de Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), în colaborare cu NASA și ESA – Agenția Spațială Europeană.

Au învins echipe din întreaga lume. Elevii, din clasele a XI-a și a XII-a, au dezvoltat programe software cu care au controlat roboți de pe Stația Spațială Internațională și au reușit să se impună în fața altor 13 echipe care au ajuns în finala competiției. Pentru finală au mers în capitala Olandei, iar Continental i-a ajutat să ajungă acolo.

Din echipa Cassiopeia a Liceului Teoretic "Grigore Moisil" fac parte Miruna Grigoraș, Cristina Cordun, Daniel Drondu, Sebastian Maleș, Emanuel Covaci, elevii fiind coordonați de profesorul Mircea Lupșe-Turpan.

Întreaga echipă a vizitat și locația Continental Automotive din Timișoara: au văzut fabrica de componente electronice și au aflat cum sunt dezvoltate unele dintre produsele din centrul de cercetare și dezvoltare.

„Doi dintre noi au conceput codul pentru a-i putea controla pe roboți, iar ceilalți am pregătit strategiile de „luptă" astfel încât să îi depășim pe ceilalți concurenți. În fiecare săptămână, după școală am stat ore întregi în laboratorul de informatică și am lucrat. Ne-am întâlnit și în weekend ca să punem la punct tot proiectul. Până la urmă a meritat: am câștigat", ne-a spus Miruna.

Patru din cei cinci membri ai echipei termină liceul, dar al cincilea va încerca să adune în jurul lui o nouă echipă care să câștige și anul viitor competiția.