breadcrumbs
  1. Home
  2. Proiecte

Echipă susținută de Continental, premiată de Agenția Spațială Europeană

Echipa de tineri liceeni „RO-SAT ONE JUNIOR” din Piatra Neamț a ocupat locul II în finala competiției internaționale IRISS Space Robotics, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Continental Iași a susținut financiar participarea echipei în cadrul competiției, a cărei finală a avut loc în decembrie anul trecut, în Olanda. Echipa a fost formată din patru elevi de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț și un elev de la Colegiul Național „Petru Rareș”, mentorați de doamna profesor Diana Bejan. De asemenea, doi specialiști Continental au participat la o întâlnire de proiect organizată în Piatra-Neamț, unde elevii au prezentat conceptul ales pentru construirea robotului și au discutat diferite alte soluții posibile.

„Pe tot parcursul desfășurării proiectului, elevii au participat continuu la activități de învățare, documentare si cercetare, învățând unii de la alții și de la specialiști, proiectând și experimentând soluțiile alese, fiind încurajați să colaboreze și să comunice. Elevii și-au ales responsabilitățile în cadrul echipei, au experimentat job shadowing-ul și managementul riscurilor, s-au adaptat și au răspuns provocărilor apărute pe parcurs. A fost o echipă echilibrată, elevii având posibilitatea de a aplica practic cunoștințele dobândite în cadrul orelor de curs, de a crea punți între diferitele domenii ale cunoașterii - fizică, matematică, programarea calculatoarelor și designul ingineresc -, dar și de a învăța multe lucruri noi, de a-și verifica și îmbunătăți abilitățile de comunicare, organizare și lucru în echipă”, a transmis Diana Bejan, profesorul coordonator.

Competiția a constituit o adevărată provocare adresată echipei Ro-Sat One Junior. Tema propusă – construirea unui robot – a reprezentat un proiect practic foarte complex. Niciunul dintre membrii echipei nu avea la momentul începerii proiectului cunoștințele de robotică și electronică necesare. Rezultatul obținut de elevi a fost cu atât mai spectaculos cu cât realizarea robotului a pornit de la zero atât în plan material cât și în ceea ce privește cunoștințele necesare.

O altă provocare a fost comandarea robotului de la distanță, fără o vedere directă a acestuia, pentru realizarea misiunii propuse: transportul unei încărcături pe un anumit traseu și descărcarea în siguranță într-un spațiu specificat. Întreaga misiune a constituit un experiment de telerobotică realizat în condiții ce simulează experimentele care se realizează în cadrul pregătirilor viitoarelor misiuni spațiale.

În cadrul competiției, elevii au avut ocazia de a interacționa cu astronautul danez Andreas Mogensen, căruia i s-a asociat întreaga competiție datorită specificului misiunii pe care acesta a avut-o la bordul Stației Spațiale Internaționale în septembrie 2015.

2016_space_robotics_contest_iasi_02
2016_space_robotics_contest_iasi_01
2016_space_robotics_contest_iasi_03