breadcrumbs
  1. Home
  2. Proiecte

Interviu cu Cornel Amariei, de la Continental Sibiu, membru in "Forbes 30 under 30 Europe"

Cornel Amariei se numără printre cele mai influente 10 persoane din Europa cu vârsta sub 30 de ani. Iată povestea lui şi motivele pentru care Revista Forbes l-a inclus in Top 30 sub 30 de ani! 

1. Anca Ghigulescu: Bună Cornel. Am auzit multe lucruri uimitoare despre tine, însă aș vrea să știu cât mai multe.

Cornel Amariei: Sunt un român de 22 ani, născut la București. Am fost foarte curios de mic. Elev bun nu am fost niciodată (râde). Am învățat să merg de la 7 luni, am înotat de la 2  ani și am învățat să citesc la 3 ani. Am fost suficient de norocos să mă nasc în același an cu primul meu computer și cred că a fost dragoste la prima “apăsare de taste”. Am terminat școala generală în București, apoi am fost admis în cadrul Liceului Internațional de Informatică București (ICHB) ca bursier. Aici am fondat primul club de robotică liceeală din România, care în perioada celor 3 ani cât am fost la conducerea lui, a obținut peste 150 de premii internaționale. Ulterior am fost acceptat la mai multe facultăți de prestigiu din lume și am ales Jacobs University Bremen, unde am urmat facultățile de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. Cât timp am fost student am inventat și fondat .lumen și am publicat prima mea carte, Arduino Development Cookbook, ce se vinde astăzi în peste 30 de țări. Am absolvit cu diplomă de licență în iunie 2015, atât Facultatea de Electronică, cât și Știința Calculatoarelor, după care  am decis să mă întorc în România. Și uite-mă aici.

2. Ce îți place cel mai mult să faci?

Îmi place să creez lucruri. Şi nu doar produse inginerești, poate fi de la muzică şi fotografie, până la design industrial, domeniul poate fi foarte variat. Sunt o persoană foarte curioasă și încerc să explorez cât mai multe domenii posibil.

3. Cum ai început să lucrezi la invențiile tale? Ai avut vreun motiv special să inventezi .lumen?

Totul a început după o discuţie cu un prieten când am găsit sintagma „ ochelari pentru nevăzători”. Restul e istorie... .lumen a început în 2013 ca un start-up de cercetare, în Bremen – Germania și București-România. Cu timpul am întâlnit foarte mulţi oameni nevăzători și am învățat din poveştile lor, iar apoi am încercat să proiectam un produs care să îi ajute cu adevărat în viata de zi cu zi. Ca și un motiv în plus, există aproape 40 de milioane de nevăzători în lume, așa că am 40 de milioane de motive...

4. Cum ai fost nominalizat la 30 sub 30  - Revista Forbes?

Totul a început în 2013, când am fost inclus în prima ediție din România a revistei Forbes – 30 sub 30. Când Forbes America a decis să facă aceasta listă a celor mai influenți tineri sub 30 de ani în Europa, m-au contactat și m-au întrebat ce am mai făcut de când am fost nominalizat inițial pe lista din România. Așa că, principalele mele proiecte erau: .lumen, cartea pe care am scris-o și proiectele pe care le conduc în Continental. Știam că sunt pe lista scurtă alături de câteva mii de tineri, însă nu m-am așteptat să intru în Top 10. Era perioada Crăciunului și am primit vestea cu mare bucurie. În 12 februarie, Forbes America a lansat revista în care am apărut și eu. Doar 3 români au ajuns vreodata în revista Forbes SUA: Țiriac, Nicolae și Amariei.

5. Care este acum statusul proiectelor tale?

Depinde la ce proiect te referi: dacă vorbim de .lumen este întrerupt pentru câteva luni. Tehnologia senzorilor 3D nu este încă atât de avansată, astfel încât să suporte un sistem care are nevoie de 99,9% acuratețe.

6. Altă nouă invenție?

Da, chiar mai multe de fapt. De cand sunt în Continental am aplicat pentru obținerea a 20 patente și mai sunt în lucru încă 20.

7. Spune-ne cum ai ales Continental?

Inițial am fost interesat de proiectul eBike. E un proiect special față de alte proiecte pe care le dezvoltă Continental. Este un proiect foarte provocator și care implică inovații radicale.

8. Ce iți place cel mai mult să faci în timpul liber? ( exceptând invenţiile)

Foarte multe lucruri: sunt muzician, cânt și la chitara și la bass de aproape 10 ani. Apropo, caut membri pentru o nouă trupă (zâmbeşte). Am început și scoala de piloţi și vreau să îmi iau licenţa în septembrie. Îmi place foarte mult să călătoresc și am fost suficient de norocos să pot călători pe jumătate din glob, însă vreau să văd și mai mult de atât.